သွေးအားနည်းရင် ဒါတွေစားပါ

သွေးအားနည်းလို့ဆိုရင် အားဆေးတွေပဲ အားကိုးကြတာများပါတယ်။ ဒါပေမယ့် အမြဲတမ်းတော့ အားဆေးက မကယ်တင်နိုင်ပါဘူးနော်။ ဖြည့်စွက်အားဆေးဆိုမှတော့ ဖြည့်စွက်ရမှာပေါ့။ ကျန်းမာရေးအတွက် အစာအာဟာရနဲ့ တွဲကူမှဖြစ်မှာပါ။ သွေးအားကောင်းစေမယ့်၊ သံဓါတ်ကြွယ်ဝတဲ့ အစားအစာတွေ ဆိုတာ ခက်ခက်ခဲခဲရှာဖို့ မလိုပါဘူး။ ကိုယ်နေ့တိုင်း စားသုံးနေတဲ့အထဲမှာကို ပါဝင်နေတာဆိုတော့ နည်းနည်းပိုစားပေးရုံပေါ့။ မဟုတ်ဘူးလား။

 

အမဲသား

အမဲသားရှောင်တဲ့သူဆိုရင်တော့ အောက်မှာဆက်ပြောမယ့် အစားအစာတွေထဲက ရွေးချယ်လို့ရပါတယ်။ အမဲသားက သံဓါတ်များများရရှိနိုင်မယ့် အရင်းအမြစ်တစ်ခုဖြစ်တဲ့အတွက် မကြာမကြာ စားသုံးပေးသင့်ပါတယ်။

 

ကြက်သား

အမဲသားမစားဘူးဆိုလည်း ကြက်သား၊ ဘဲသားနဲ့ ကြက်ဆင်သားတွေကလည်း သံဓါတ်ကြွယ်ဝပါတယ်။ ဘဲသား ခပ်ရွယ်ရွယ်တစ်တုံးမှာ သံဓါတ် ၂.၃ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။ ကြက်သားနဲ့ကြက်ဆင်သားမှာဆိုရင် ၁ မီလီဂရမ်ပေါ့။

 

အစိမ်းရောင်၊ အရောင့်ရင့်ရင့် အရွက်တွေ

ကိုက်လန်၊ ဟင်းနုနွယ်၊ မုန်ညင်းစိမ်းစတဲ့ အစိမ်းရောင်အရွက်တွေက သံဓါတ်အားကောင်းစေနိုင်ပါတယ်။ ကြော်စားစား၊ ဟင်းရည်ထဲခတ်စားစား၊ သုပ်စားစား ကောင်းပါတယ်နော်။

ငါး

ပရိုတင်းကြွယ်ဝပြီး အဆီနည်းတဲ့ သံဓါတ်အရင်းအမြစ်တစ်ခုဖြစ်ပါတယ်။ မြစ်ချောင်းထဲက ဖမ်းလာတဲ့သဘာဝငါးဖြစ်ဖြစ် မွေးမြူရေးငါးဖြစ်ဖြစ် အချိုးအဆတော့ မတူပေမယ့် အာဟာရဓါတ်ပါဝင်မှုချင်းတော့ အတူတူပါပဲ။ တူနာငါး၊ ငါးသေတ္တာငါးနဲ့ မက်ခရယ်ငါးတို့ဆို ပိုကောင်းပါတယ်။

ပုဇွန်နဲ့ခရု

အသားငါးတွေမစားချင်လို့ သံဓါတ်မရတော့ဘူး ထင်နေပါသလား။ ပင်လယ်စာတွေစားရင်းနဲ့လည်း သံဓါတ်ရရှိနိုင်ပါတယ်။ ဆန်လုံးညိုလေးစား၊ ပုဇွန်နဲ့ ပင်လယ်စာဟင်းလေးနဲ့ဆို သံဓါတ်ပြည့်ဝတဲ့ ထမင်းတစ်နပ်ကို ရနိုင်ပါတယ်။

အသီးအရွက်

သက်သတ်လွတ်စားတိုင်း သွေးအားနည်းမှာမဟုတ်ပါဘူး။ အသားမစားရင် သွေးအားနည်းတတ်တာမှန်ပေမယ့် ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေကို မှန်ကန်အောင် ရွေးချယ်စားသုံးတတ်မယ်ဆိုရင် သံဓါတ်အလုံအလောက် ရနိုင်ပါတယ်။ တို့ဖူး၊ ပဲပြား စတာတွေစားမယ်၊ ဒါမှမဟုတ် ပဲကတ္တီပါ၊ ကုလားပဲ၊ ဗိုလ်စားပဲ စားမယ်ဆိုရင် အဆင်ပြေပါတယ်။ သံဓါတ်စုပ်ယူမှုကိုအားကောင်းစေဖို့ ကူညီပေးတဲ့ ဗီတာမင် C ကြွယ်ဝတာတွေလည်း စားပေးနိုင်ပါတယ်။

ကြက်ဥ

ကြက်ဥကို ပြုတ်စား၊ မွှေကြော်၊ ဟက်ဖရိုက်ကြော်၊ တခြားအစားအစာထဲပဲထည့်ထည့်၊ ဘယ်လိုစားစား သံဓါတ်ပမာဏ အတော်အသင့် ရနိုင်ပါတယ်။ တစ်ခုရှိတာက သူ့ကို လက်ဖက်ရည်၊ ကော်ဖီအပူနဲ့တွဲစားရင်တော့ အကျိုးအာနိသင်တချို့ကို ရနိုင်တော့မှာမဟုတ်ပါဘူး။ ကြက်ဥဆီကနေ သံဓါတ်စုပ်ယူနိုင်စွမ်းကို အနှောင့်အယှက်ပေးပါလိမ့်မယ်။

အစေ့အဆန်တွေနဲ့သစ်သီးခြောက်

သီဟိုဠ်စေ့၊ ပစ်စတာချီရို(စိတ်ပျော်သီး) တို့လို အစေ့အဆန်တွေနဲ့ ဆီးသီးခြောက်၊ စပျစ်ခြောက်၊ စွံပလွံသီးခြောက်၊ မက်မွန်သီးခြောက်တို့လို သစ်သီးခြောက်တွေက သံဓါတ်ရရှိစေနိုင်ပါတယ်။

လတ်ဆတ်တဲ့အသီးအနှံ

ဖရဲသီးတစ်စိတ်ကပဲ သံဓါတ် ဝ.၆၉ မီလီဂရမ် သံဓါတ်ရရှိနိုင်သလို ငှက်ပျောသီးမှာ ဝ.၃၆ မီလီဂရမ်နဲ့ ပန်းသီးမှာ ဝ.၅ မီလီဂရမ် ပါဝင်ပါတယ်။

ချောကလက်

အချိုများတာတော့ မစားနဲ့ပေါ့။ အချိုလျှော့ ချောကလက် ၃အောင်စပမာဏမှာ သံဓါတ် ၇ မီလီဂရမ်ပါဝင်ပါတယ်။

ရေးသားသူ Yun Sandi Nan Mon

 

ဆေးပညာပိုင်းဆိုင်ရာတည်းဖြတ်သူ Dr. Thurein Hlaing Win

 

“ယခုဆောင်းပါးကို Myanmar Digital News ၏ မိတ်ဘက်ဖြစ်သည့် ကျန်းမာရေးနှင့် ဆေးပညာဝက်ဘ်ဆိုဒ် Hello ဆရာဝန် https://hellosayarwon.com မှ ကူးယူဖော်ပြခြင်းဖြစ်ပါသည်”